Проф. Веселин Борисов
 
Home СЪБИТИЯ -експертен поглед Нов здравен мениджмънт Избрани лекции по здравен мениджмънт
Избрани лекции по здравен мениджмънт ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Весбор   
Събота, 19 Декември 2009 22:40

Нова книга

Здравен мениджмънт – новата азбука на здравния мениджмънт. 2009, 290 стр.

Автор  проф. Веселин Борисов, д.м.н.

Книгата съдържа избрани лекции за магистърските програми по здравен мениджмънт във Факултетите по обществено здраве.

Из въведението към книгата:

Бъдещите здравни мениджъри ще бъдат хора на синтетичния глобален стил на мислене, на интегралните умения, на динамичната ориентация и на увереното самостоятелно движение в постоянно усложняващите се лабиринти на здравната система.

Това поражда нуждата от овладяване на новата азбука на здравния мениджмънт.

Новата азбука на здравния мениджмънт се изгражда върху два типа познание: теорията на мениджмънта и теорията на здравеопазването.

Досегашната учебна практика поставяше изключителен акцент върху теорията на мениджмънта (разбиран като бизнес-администрация) или икономиката като се подценяваше здравната проблематика. Показателно е, че здравни мениджъри все още се  подготвят извън медицинските университети. Това е едностранчив подход. Не е възможно формирането на добър здравен мениджър без познаване на теорията на общественото здраве (понастоящем това е социалната медицина).

Затова философията на общественото здраве трябва да стане философия на новия здравен мениджмънт.

Новата азбука на здравния мениджмънт е сплав на четири елемента, респективно четири главни раздела: 1.Социална медицина, 2.Здравна политология, 3.Оперативен мениджмънт, 4.Стратегически мениджмънт.

Тази четириполюсна ориентация ни рисува новия образ на здравния мениджмънт - един бъдещ истински цялостен антропомениджмънт (мениджмънт на човека и човешкото здраве).

В досегашната учебна практика се изучаваха главно управленски технологии, схеми и рецепти. Подценяваха се проблемите на мениджърския стил на мислене, на здравната политология и стратегическия мениджмънт.

Добрият здравен мениджър трябва да бъде и здравен политолог, и здравен стратег. Иначе той ще остане с ограничен кръгозор, със стереотипи и затворено оперативно мислене на нивото на традиционния здравен администратор.

Последно променен на Събота, 19 Декември 2009 22:54
 

Who's Online

В момента има 14 посетителя в сайта

Newsflash

Едно на ум

Цитат на месеца:  Мениджмънтът е преодолян хаос - П.Дракър